Tenniskids geeft nieuwe impuls

Jeugd leert tennissen op moderne wijze

 

De tennissport is de laatste jaren erg in ontwikkeling. Vooral de opleiding van de jeugd wordt door de KNLTB erg kritisch bekeken en waar nodig veranderingen aan gebracht.  De jeugd heeft de toekomst en moet dus goed worden begeleid.

Ook het bestuur en de trainers van Lewabo staan helemaal open voor deze veranderingen en aanpassingen.  Daarom is contact gezocht met de bond en hebben diverse aanpassingen op het gebied van training en spel plaatsgevonden. Officieel wordt Lewabo in het najaar Tenniskids vereniging, wat betekent dat Lewabo officiele toernooien en uitwisselingen kan aanbieden aan de jongste jeugd van 4 tm 12 jaar.

In het kort komt het erop neer dat voordat kinderen met een harde gele tennisbal op een heel veld gaan spelen en drie andere fases worden doorlopen. Tennis is een fysieke zware sport waarbij veel hand/oog coordinatie komt kijken. Om de kleintjes meer tijd en rust te geven heeft de KNLTB bedacht dat de 4 tot 9 jarigen met een rode zachte bal spelen op een miniveld (klein gedeelte van een totale tennisbaan. Zo is er minder kracht nodig en doordat de bal zacht is en niet snel heen en weer kan kaatsen hebben de kinderen meer tijd voor hun slagen. Daarna komt de fase met een iets hardere oranje bal waarmee ook weer nieuwe slagen kunnen worden geoefend. De kinderen gebruiken dan ook een iets groter gedeelte van de tennisbaan. Pas vanaf 10/11 jaar wordt er getraind en gespeeld met een groene bal die al een beetje in de buurt komt van een harde gele. Op dat moment wordt ook pas een heel tennisveld gebruikt.

De verschillende ballen-fases vereist ook veel aanpassing van de trainers en daar is de Bjorn Graven Tennisacademy met Bjorn en Vincent de Jong helemaal op voorbereid.

 

Hoe is Tenniskids opgebouwd?        

 

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken. Per fase is er verschil in de afmetingen van het tennisveld en de soort ballen.

Schematisch ziet de opzet er als volgt uit :

 

Beschrijving: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT82pv1D1eiBGTvIehyYAPVlXRNUKv1VOG5UUHF-wCanjUyTqBevw

 

 

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het Beschrijving: plaatje rode baan.jpgtennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-9 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een rode bal op een minibaan (6x12 m.). Er kan ook in de 4 servicevakken gespeeld worden (enkel zonder en dubbel met tramrails)Bij de service moet achter de servicelijn (achterzijde servicevakken) worden gestaan.

 

 

 

Oranje

Beschrijving: plaatje oranje baan.jpgIn de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (8-11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal – oranje tennisbal). Bij de service moet achter de ‘baseline’ van het driekwartveld  worden gestaan. Deze baseline kan met een zgn lijnenbezem voorzichtig (!) in de gravel worden geveegd.

 

 

Groen

Beschrijving: plaatje groene baan.jpgDit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn normaliter 9/10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame stage-1 bal (groene bal) die geschikt is voor tennis op een hele baan.